Wednesday, August 25, 2010

I really feel soo annoyed with the U's internet..... really2 slow. I guess the siput sudu move faster than you! Upss...siput ehem I mean. Please upgrade your connection.

Kalau dulu...kadang-kadang jer si En. Gtalk buat hal. Acting like chipsmore. Kejap ada kejap tiada. I dun't like chipsmore and either you. Tetapi sekarang, kekerapan En. Gtalk berperangai sebegitu amatlah tinggi sekali, setinggi gunung everast yang berada di ......... (isi sendiri sebab saya tidak igt). Saya seorang yang sangat 'penyabar'. Awak tahu...'penyabar'. Kalau En. Gtalk ini orang, dah lama saya masuk penjara sebab membelasah anda tanpa belas kasihan. Nasib anda bukan orang. Padan muka En. Gtalk sebab saya ambil keputusan untuk meng'uninstall' anda. PADAN MUKA!!!!! Walau anda tidak kisah...tapi saya kisah. Hahaha. Saya tahu bukan salah anda tapi salah U's internet. Tapi apa boleh buat, saya tidak seberani Dean dalam cerita Supernatural untuk mengadu pada pihak U. (sebenarnya saya tidak ada kuasa untuk bersuara...bukan-bukan, saya malas untuk bersuara and I dunt care...tidak-tidak I care).. 

U's Internet kalau nak buka website pon lambat jugak. Kalau perempuan mengandung boleh bersalin untuk menunggu nya...Okey, agak keterlaluan perbandingan di sini. Apa yang saya cuba katakan...Slow. Semakin slow. Saya tidak faham kenapa makin slow. DC++ tidak ramai yang guna pun. WIFI? seperti sudah hilang ditelan zaman. Payah-payah jer masuk newspaper...tapi makin tidak ok pun WIFI kat U. Wat's your problem ha? I dunt understand lah.

YM pun sudah berjangkit dengan Gtalk. Geram nya. Aishh.... Kenapa semua berlaku sewaktu final year final sem. Buat orang tidak sabar nak blah. oOOooO, maybe....U tidak sabar nak halau kami? Kecil hati, taw!

Sayonara, 
Ikhlas dari student U.....

I doakan U makin baik! I love U~~~


Saturday, August 21, 2010

Cikgu: Murid-murid....apa beza satu tolak dua?

Murid pelajar darjah 2 setengah: Tahu, cikgu...jawapan nya -1

Cikgu: Betul....ini yang buat cikgu nak kasi lagi banyak latih tubi, tengok kesannya, anak murid cikgu sume jadi pandai.

Murid pelajar darjah 2 setengah: Bagi lah cikgu, kami sangat suka latih tubi, rasa macam tidak mahu berhenti buat. Rasa nak berlatih dan bertubi-tubi jer cikgu. (dalam hati tengah mengumpat-ngumpat which akan menambah kan pahala cikgu itu)


---------------




To be continued


Alkisah di atas hanya 1% jer berkaitan dengan apa yang aku ingin katakan. Kiranya x de kaitan langsung lh. Wehee....pandai lah tue husna, ape kes nie? Okey-okey. Aku tak main2. Apa beza satu tolak dua, jawapan nya hanya satu jer kan. Satu je jawapan yang betul iaitu -1. 
Tapi, apa beza dulu dan sekarang. Hurmm....mungkin sekarang tengah garu-garu kepala yang tak gatal tue konon-konon dengan cara itu dapat jawapan lah kan. Sama lah jugak dengan aku!


1) Dulu sibuk baca komik KAWAN....sekarang sibuk baca status orang, pastu balas2.
    Aku dulu, suka sangat baca KAWAN. Every month tidak pernah miss. Setiap cerita dalam komik tue buat aku gelak. First story, of course KAWAN. Lepas itu ada cerita pendek. Alar, yang satu page. Then, Dr. Nina. Banyak lh yang best, tapi dah tak igt. Lama kot...bertahun-tahun. Tapi, sekarang susah sikit nak tengok budak2 baca KAWAN. I dunno lah, tpi cam sikit jer. My kazen yang kalau usia tyme tue patot suke KAWAN...they even dunno about that komik. Hurmm...konfius plak. Best kot KAWAN. Tapi...kalau tgk page FB diaorg...fuish, ramai nya friends. Kalah aku! (konpem lah kalah sebab aku nie ahli gelap FB). Then tgk diorg pnye wall, aktif nya. 24 jam ke diaorg update?



2) Dulu main kat luar, sekarang main kat dalam jer
     Nie kes maen game. Computer game. Tanya lah budak lelaki mana yang tak main. Satu dalam sejuta. Oh, maybe 10 juta....tak2 100 juta. hehehe.... Dulu mana ada, dulu selalu main kat luar taw. Main panas2. Main masuk parit lah, main panjat pokok lah, main curi buah lah..(x baek taw!)... Yang pasti main kat luar. Semua permainan tradisional belasah jer main. Ye lah, takkan nak main benda yang sama jer kot. Tapi sekarang....main tembak2 orang. Main belasah2 orang, main langgar2 orang. Ganas betul kan! 18SG..... Tapi sume budak2 18 kebawah main. Apa nie???? Kalau de budak-budak yang lesap lepas balik umah dari sekolah., tidak perlu nak panggil polis untuk cari diorg, tidak perlu risau-risau sebab diaorg ade jer kat cc...main game ramai2. Kalau dulu kena cari dalam parit. Sekarang cari dalam cc. Wah..lain kan.



3)  Dulu ketuk pintu untuk panggil kawan...sekarang semua di hujung jari
     Aku dulu time kecik, kalau nak panggil kawan...kenalah ketuk pintu rumah dia. "Mak cik, alin ade tk? Nak ajak main masak-masak. Kalau diaorg tiba-tiba away dari rumah, rasa kecewa jer. Macam nak baling kasut jauh-jauh geram punya pasal. Tapi sekarang, mesej. Kalau ade, ade lah kalau x de.... x lah penat kan. Membazir bape sen je pun. X effect ape-ape. X penat ape-ape. Spoiler betul budak-budak sekarang.


4) Dulu murid takut cikgu, sekarang rasanya cikgu perlu ambik kursus teakwando ker, silat ker, karate-kid ker.....murid da pandai lawan cikgu, scary nya!
  Try cari kt youtube. Amat banyak sekali video yang memaparkan cikgu di 'buli'. Dan tengok lah komen. Even terang-terang cikgu kena sepak, tapi  stillllll ada pihak yang support dat student. I dunno which one in the right part but then, sesalah mana pun cikgu tu.... kena still hormat. bukan cikgu jer, semua orang yang lebih tua dari kita. SESALAH mana pun nya. Jangan sesekali kurang ajar. Tapi, da terbalik sekarang. Cikgu tegur sikit dah melenting, cikgu pukul sikit...dah panggil masuk court. Hurmm... dulu tak macam tue pun. 


5) Dulu nak kawan pun malu-malu, sekarang kalau tak couple tue...macam x normal
    Okey... I would say dis go to budak-budak.... Kecik-kecik da couple. Dulu aku malu kot. Kawan pun sekadar kawan. No feeling-feeling involve. Pelik kan sekarang. Ayat jiwang-jiwang, awek-awek, pakwe-pakwe....macam dah biasa jer. Aku pulak yang malu!



Orait lah...soo many the difference and I byk focus pasal budak-budak. Tidak semua macam tue. Ada yang baiknya jugak. Development change the way of growth. That's the reality. Beza nya dahulu dan sekarang. Hope to be much better~~~~~



Thursday, August 19, 2010

Kalau anda sedih, apakah yang anda selalu lakukan untuk menghilangkan perasaan sedih anda itu? Jawapan anda tidak boleh melebihi 100 patah perkataan... Kalau jawapan anda menepati cita rasa saya, tiada hadiah akan diberikan. Weheee...... Sory! Gue x de hadiah lh.


 Tetapi, apa yang anda lakukan? (dengan nada yang agak serius seperti polis menahan pesalah trafik).

Actually, sejak dua, tiga, empat.....(sampai hari entah ke berapa dah x igt) hari ini, aku agak rasa sedihlah. To be honest, aku tidak pandai hendak meluahkan kepada orang lain. Termasuk lah family aku sendiri. Mama, ayah, kakak dan along. Aku nie secretive....and so on... I admit! I just think tiada orang yang nak tahu, kan. So, kalau sesiapa terasa hati kalau aku jarang cerita pasal diri aku sendiri (personal things)...please do not blame me. I'm soooo bad in story telling. Kalau aku pandai, dah lama tyme aku kecik2 dulu masuk pertandingan story telling. Mungkin aku feymes dan semua orang mengenali aku..Tapi, tidak. Cikgu aku tidak pernah pun pilih aku...selalu pilih orang lain. Yelah, takkan nak pilih student..student ker?....murid-murid yang buat silent mode kat atas pentas nnt. Mahu bikin malu sekolah ker? Fuish...tiba-tiba kesedihan melanda.. Itu cerita lama okey! Tapi...apakan daya, aku memang lemah bab2 cerita ini. Terutama tentang diri aku....giler aku lemah. Tetapi...aku bukan lah seorang yang pendiam. Aku cume seorang yang secretive jer. Sooo, kalau saya sedih...boleh saya merapu di sini. Jawapan nya........jeng jeng jeng.....


MESTILAH BOLEH!!!!!! (Jawab sendiri memandangkan tiada orang yang nak jawab. Terasa macam orang giler plak)

If I said....Dunt ask me why, I do not know the answer but I feel like crying. That's a lie. I do not know how to answer. That's the truth. 

I feel sad if I'm not satisfied with myself. Aku rasa sedih bila aku da berusaha sehabis baik...tetapi d result is not so good like I expected it to be. I feel sad when the people I loved have problem. Aku akan rasa sedih kalau aku buat orang lain rasa sedih dan marah dan tidak puas hati atau pun sakit hati. Aku akan rasa sedih bila orang lain lukakan hati aku. Aku akan rasa sedih bila I keep blaming myself eventhough it was obviously not my fault. That's hurt me so much. 

Dan...recently, people who I loved having a problem.... And I can not do anything except giving her support.
Feel soo helpless...

Kalau korang rasa sedih, korang buat ape eh? Boleh aku cuba????

Sebab, kalau aku sedih...aku akan emo sorang2, aku akan jadi senyap dan jadi x de mood tiba-tiba. Konon-konon macam dunia sudah berakhir. Jangan diikut cara aku. Sungguh tidak healthy. Sebab itu boleh ada kes bunuh diri kan. Tapi, aku x de lah sampai nak bunuh diri. Nauzubillah...minta teramat tersangat dijauhkan. 

Kalau nak tahu...aku pernah menangis kat kedai mamak kat bandar universiti. Seriously.... tapi aku nangis x de lah macam budak2 yang bunyi nya boleh dengar dari ipoh sampai ke kl kan. X lah macam tue. Aku nangis senyap2 je. Setakat keluar air mata kalau ditadah penuh satu baldi besar lh...(tipu jer!). Yang pasti, orang boleh perasan lh. Alkisahnya...masa itu aku nak balik kampung dengan mak aku, dengan kakak and dengan fawwaz (budak yang mak aku jaga dari kecik sampai umur dia 5 tahun sekarang). Reason aku menangis? Hehehe...malu nak cakap, sebabbbbbb aku terasa hati dengan fawwaz. Soooo damn kelakar. Gelak lh korang!!! Sebab memang kelakar. Budak itu cakap sumtim pon aku nak over sensitif. Bodoh giler. Itu lah benda yang paling menyesal aku pernah buat. Dan aku face to face dengan mak aku time tu jugak. Mak aku nasihatkan aku dengan nada yang agak kecewa. Dia kecewa sebab aku tidak pandai nak cover perasaan aku sendiri. Mak aku cakap tidak elok sensitif macam nie. Kalau aku sensitif sangat even orang cakap sikit jer...baik aku duduk sorang2 dan jangan bergaul dengan orang. Aku minta maaf...sebab aku tahu aku salah. Sejak saat itu, aku takkan buat mak aku kecewa dah! Aku betul2 insaf. Sebab aku sangat sayang kat mak aku. Kalau nak tahu, aku lah anak yang paling degil sekali... Aku akan buat sesuatu benda itu walaupun aku tahu benda itu akan menyakitkan hati diaorang. Entah-entah aku pernah buat kat korang macam itu kan. I am so sorry. I try to handle myself, okey!

Sekarang nie, kalau saya rasa sedih...saya cuba lakukan benda lain. Benda yang buat saya lupa and enjoy. Contohnye, surf internet...cari benda-benda yang menarik perhatian. Keluar ke, kan....Chatting? Malas lh! Aku dah tanak cari orang. Sampai orang cakap aku sombong, tapi...nak buat macam mane kan. Aku just tanak orang salah faham. Sebab nanti orang kata aku ini maybe meng'anoyingkan. PEACE, no war!!!! Tidak pun, tidur. Tetapi...biasanya, mesti masuk dalam mimpi. Giler tak. Hehehe. Biasanya, kalau kita fikirkan sangat tentang sesuatu perkara, mesti malam itu kita mimpi.Not a gud way, rite..

Walaupun saya rasa sedih, I feel happy with every single person surrounding me. I really2 appreaciate! =) Never ever regret knowing you. If I can choose to be who, to be in what kind of family, to be friend with whom... I will definitely choose what I have right now. Because, I am loving it...Alar-alar McD pulak kan.  

Orait lh....cukup sampai di sini. Sebelum berpisah. saya sertakan gamba bersama-sama coursemate berbuka puasa di Royal Club Golf. Best, we have fun! I do not know how to explain, let the picture tell you, ya.




 Ini kawan teman kanan dan kiri saya time makan

 Sebahagian coursemate lelaki

Sebahagian lagi coursemate lelaki

Double peace!

Buat havoc semasa makan

Bergamba dengan tetamu terhormat..(literally bergambar, gambar jer)

Kami sangat happy

Kami berpuas-hati

Friday, July 30, 2010

           
           Saya baru basuh baju. Oh...adakah ini penting??????? Damn. I really cracky merepek like makan kerepek right now. Biarlah. Perkara utama di sini, saya guna DOWNY PASSION which is the latest in market. Alar yang warna merah itu. Anda tahu atau tidak? IF yes, good-good. That's mean korang ini memang suka tengok tv dan sangatlah sensitif terhadap iklan-iklan yang ditayangkan. IF tak, still good lah. Because korang ini tidak membazir masa melihat TV 24 jam, oh maybe 12 jam macam saya. Bagus-bagus. Good to your eyes. Eh, terpesong pula. Bukan nak cerita pasal kebaikan dan keburukan menonton televisyen. Saya mahu cerita pasal softerner DOWNY PASSION itu. Mengapa? Sebabnya, nanti saya cakap, ya.




Sudah lihat produk downy yang terbaru ini? Sudah ketahui sekarang? Sila lah beli di pasaraya terdekat berhampiran anda. Atau mungkin anda boleh mendapatkannya di kedai pakcik atau makcik atau mungkin kedai anda sendiri di sebelah rumah atau di bawah (untuk rumah pangsa, flat, condo atau seketurunan dengannya). Wahh... macam promoter pula. Sebenarnya, saya lah ejen rahsiah DOWNY di Malaysia. Sebab itu saya mempromotenye di sini.....................................................


* tiada gamba untuk ditunjuk. Mahu tangkap malas, and to my surprise, tiada di internet pon. Kalau tidak percaya, search 'downy passion'.





Saya bukan ejen, ya! TIPU SAHAJA. (Perasan lah, kamu ini..Mana lah ada orang percaya)


Downy yang terbaru ini sangat lah wangi. Tapi yang warna merah, ya. Diulangi, warna merah. Yang warna purple itu biasa-biasa sahaja. Bau lavender. But still nice. Kalau ingin bau, try buka penutup downy kat giant ke, tesco ker, ape ker. Seriously, tidak tipu. Wangiiiiiiiiiii sungguh. Happy jer bile bau. Nak tahu something, senang nak pilih softener bagi orang-orang yang hanya mementingkan bau dan bukan kualiti kesan pelembutnya ke atas baju. (macam saya lah, of couse). Ye lah, buka jer penutup dan bau. if wangi..i'll buy. If tak...no thank you. Kalau nak pilih berdasarkan kualiti, sangatlah susah. Takkan nak buat demostrasi kat situ kot. Alar-alar dalam iklan. Kita kotorkan baju, or maybe kalau softener kita kasarkan baju (macam mana nak kasarkan baju? Mushkil di sini). Rendam beberapa minit, dan tengok kesannya. Walah! Sudah dapat dikenal pasti kualiti produk. Tapi kan, selepas itu, siaplah...kena kejar dengan pak guard kat dalam pasaraya itu. Putus fius apa orang nie!

Sekarang ini, saya tengah rendam baju dengan softener itu. Nak rendam lama-lama. Biar meresap jauh sampai lah ke urat-urat baju. Baru lah wangiiii. Hehe. Tapi, AMARAN! Kalau terlebih lama-lama. Nanti jadi sangatlah terbalik. Ada dua maksud terbalik. Maybe, baldi itu terbalik sebab kena sepak dengan orang sebab lama sangat bermaustatin di bilik air. Dan satu lagi, hellooooo mestilah jadi busuk dan masam kerana tindakan kimia yang berlaku di dalam baldi itu. I can't explain further sorry because I have very limited knowledge about this chemical interaction. Soo, agak-agak 2-3 jam cukup kot. Xpe2, nanti saya bagi tips membasuh baju menggunakan tangan!

AND the result~~~~~

Lepas sudah jemur and kering...adik-adik semua, sila lah angkat!. Nanti hujan or bila sudah malam and kena embun. Baru padan muka. Penat jer basuh, kan. Dengan mengguna kan softener DOWNY PASSION, baju anda akan wangiiiiiii sahaja. Macam dalam iklan itu. Bila lalu kat orang jer, anda akan lebih yakin, lebih bersemangat dan lebih segala-gala yang kurang. Dijamin SIRIM. Eh, dijamin WANGI. Selepas itu, orang akan bertanya kepada anda. _______(Isikan ruang kosong dengan nama anda), awak pakai perfume apa hari ini? Wangiiii~~~~~ Dan dengan kembang kuncup nya hidung anda (menahan kebanggaan dihati), jawablah, "Oh, saya hanya pakai softener sahaja. Confirm anda akan dapat 100% markah untuk soalan itu.

Soo, apa lagi. Dapatkan DOWNY PASSION yang warna merah. Diulangi yang warna merah. Tapi, tiada gerenti, ya! Maksud saya, kalau tidak wangi....atau resultnya tidak seperti di atas, janganlah dicampak-campak softener itu di dalam mangkuk jamban. Membazir sungguh! Biasalah. Iklan, nama pon iklan, mestilah habis semua fakta diautakan, kan?


                           Muka gembira selepas membasuh baju

                    
         3   seconds after that .....      


PERASAAN SEBENAR!
                                                




Sebenarnya, saya ingin beritahu di sini...bahawasanya saya sangat-sangat lah terpengaruh dengan iklan! WUAAAAA...sedih. Habis semua benda yang best-best di tv ingin saya miliki. Walaupun saya tahu itu semua hanyalah dusta semata-mata tapi tetap ku percaya. Yang paling ketara nya, is DOWNY PERFUME ini.  Takkan lah boleh jadi wangi sebegitu rupa. Pakai sebotol pon belum tentu jadi macam tue, right? Tapi, selepas saya tengok jer...terus hendak beli! Gerammmmmmmmmm pada diri sini (sambil menekan-nekan keyboard laptop dengan kuat kononnya dapat lepas geram tapi sakit tgn dan rosak laptop adalah)

Dan tujuan saya di sini tetiba sahaja menulis pasal saya nak tahu adakah anda terpengaruh? Sebelum saya terangkan di perenggan terakhir sebelum ini. Pastinya, kan! Hehehe... Jika, ya. Andalah orang yang kami cari. Jika tidak, whether I'm not good in lying or you are tooooo hard to believe dan segera lah anda pegang mouse anda dan halakan cursor di tanda pangkah website ini selepas itu tekan. Pasti you rasa bosan kan! Maaf~~~



Kesimpulannya yang ingin saya nak cakap seperti dibawah, selepas puas membebel pasal softener yang most probably orang tidak pernah mementingkan kehadiran dan kewujudannya di dalam kehidupan seharian............



-> Sifat manusia ini pelik. Even sepandai-pandai manusia, kalau kena gaya ditipu, mesti tertipu juga. Kepandaian seseorang itu tidak boleh dinilai hanya berdasarkan tahap pembelajarannya. Adakah budak sekolah rendah kurang pandai daripada sekolah menengah. Adakah student universiti with degree lebih pandai daripada student with diploma?????? Is that really a good petanda to membezakan kepandaian seseorang? I strongly disagree. Sebab kepandaian seseorang itu terlalu luas maknanya. Even orang yang tidak sekolah maybe lebih pandai daripada orang yang sekolah. Dia belajar melalui pengalaman. Dengan cara itu dia dapat kepandaian dia. Dia juga boleh berjaya dalam hidup. Tapi janganlah anggap sekolah itu useless. Lagi mudah mendapat kepandaian dengan cara belajar di sekolah. Mungkin dia tidak belajar sebab faktor kemiskinan yang betul-betul tidak dapat dielakkan. 

Dan di sini, janganlah pandang rendah terhadap kepandaian mereka. Sebabnya, tiada orang yang pandai atau bodoh di dunia ini. Maksud kepandaian dan kebodohan pon kita tidak dapat terangkan, inikan pulak judge orang kan. Honestly saya tidak lah pandai sebab senang percaya pada iklan dan saya tidak lah bodoh sebab saya tahu yang mana betul dan yang mana salah. Ooo..mungkin kadang2 saya tidak tahu. I do not know. Dan itulah gunanya orang lain untuk mengingatkan kita.


FUISHHH...penat mengarut. So, fikirkan lh~~~




*pasal DOWNY PASSION, is one example cases and might not relevant to what I trying to say in the end. Because even me do not know what is the motif of this story,"basuh baju using the DOWNY PASSION"...hehehe~~~







Tararatara~~~~~

YES, I do. I do have a blog.

Every day, I like to read others' blog.(Tipu lah tu, kadang2 jer itupun kalau bosan tahap mosya). It seems to know them even though there is no single moment or second of meeting them. Kecuali my friends lah. Suddenly, something 'pop-out' in my mind. What if I have a blog? What will I write? Am I regularly posting and updating? Are there anyone who will read it? It's gonna be boring or interesting? These questions keep 'berlegar-legar' and make me wonder. But, that's only for a few minutes or maybe seconds.Suddenly, I remember something. Stupid me, I DO HAVE A BLOG!!!! Sudah lama tidak melayari akaun blog sendiri. Barangkali ini yang menjadi faktor kelupaan.

Soo, that's is why I'm writing this post.

Actually, saya jealouslah sangat dengan orang lain yang ada blog. Saya juga jealouslah sangat dengan cerita diaorang. How much interesting their life could be! Plus, with many followers, itu menambahkan lagi tahap kejealousan di dalam hati ini. Ohh..famous amous nye mereka. Nampaknya, syaitan sudah bertakhta di hati kamu. husna. Pergi, wachaaaa!!!

So, at last, I decide this way. Biarlah tiada orang yang membaca. Biarlah sedikit sahaja orang yang follow. Biarlah walaupun setiap posting akan mengundang tahap kengantukan di kalangan pembaca. Biarlah rahsia (macam lagu CT kan) ~~~ I really do not mind. Saya akan menulis. Determine nya, kamu~~~ Mari kita tengok berapa hari bertahan. Entah-entah sampai esok sahaja. Ataupun satu jam selepas post terakhir.

Boring nya, cerita saya ini!!! Titik di sini.

TAPI......


I want to tell you something actually. Shusshhhhh~~~

Agak panjang lah....so, I buat entri baru. Senang sikit baca. (latest entri)

Thursday, April 8, 2010

Assalamualaikum and Gud Evening to Pn Nor Ashikin and to all my fellow friends. Today I would like to talk about Women Versus Male. This topic is really relevent to you because...........Haaaaaa, pehal nie kena symptom PCS! Stop2...dats tooooo BORING~~~~~ Nanti x de org pon yg bce.(Bajet de orang nk bace kan, U are so perahsantan lah, Husna!) Tapi xpe lh, syok sendiri pon pe salahnye. X de pon termaktub dlm undang2 kat Malaysia, kn3. Sooo....biar ah! Heeee. Back to our discussion. Topic ini mmg sgt relevent kt kite, betol. Sebabnye? Mau tnye lagi, sbb kite nie terdiri dri perempuan dan lelaki lh. Aiyooo, jangan jdi blur. Cukop lh saye yg blur sorang2 kt bumi nie. 

Okey2, di bawah nie adelah reason kenapa berlaku pertembungan pendapat, ideology dan point of view (cam same jer tiga2 nie). Actuallykn, perang antara women n men is soooooo much bigger impact compare to Perang dunia pertama, kedua, ketiga, keempat...(ade ker keempat, minta dijaohkn, aminnnn) sebabnye helo, leh jadi runtuh masjid! Besar kot impact tue. Terase hiperbola plak di sini, Stop melalut. Sile amek iktibar dan moge2 selepas ini hubungan baek sesama perempuan dan lelaki terpelihara dari segala anasir2 jahat. Yeahh...

Sifat Lelaki Vs Sifat Perempuan

(L)  Mempunyai ego tersendiri yg menyebabkan sukar menerima pertolongan org lain dan pandangan org lain terutama sekali pasangannya.
(P)  Mudah menerima dan terpengaruh dgn pandangan org lain lebih2 lagi dgn org yg dicintainya.

(L)  Sekiranya mengalah, menunjukkan tanda tidak bermaruah atau berprinsip.
(P)  Mengalah tanda sayang dan pengorbanan yg tidak berbelah bagi.

(L)  Menilai kejayaan dan diri berdasarkan hasil atau prestasi yg berlaku didepan mata.
(P)  Seringkali menilai diri berdasarkan perasaan dan kualiti hubungan sesama manusia terutamanya org yg disayangi.

(L)  Suka menyendiri dan menjauhkan siri apabila berada dlm keadaan tertekan.
(P)  Suka bercerita kpd org lain tentang masalah yg sedang dihadapi dgn harapan mendapat simpati.

(L)  Mempunyai emosi spt getah iaitu sesuatu perasaan itu hanya sekejap shj.
(P)  Mempunyai emosi seperti ombak iaitu suatu perasaan yg lambat reda.

(L)  Biasanya suka memberi arahan bersifat ketua yg mempunyai kuasa.
(P)  Suka berleter mengenai sesuatu perkara sehingga puas hati.

(L)  Bersikap pemurah atau boros.
(P)  Bersifat kedekut atau berjimat.

(L)  Mempunyai fikiran yang bersifat makro iaitu melihat secara keseluruhan.
(P)  Mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci.

(L)  Tidak fokus kepada sesuatu perkara
(P)  Fokus kepada sesuatu perkara.

(L)  Mempunyai perasaan cinta yang setia dan lebih fleksibel.
(P)  Cinta sepenuh hati dan setia pd yg satu.

(L)  Suka menyendiri dan berdiam diri apabila imej tergugat
(P)  Mudah marah, cemburu atau merajuk apabila imej tergugat.

(L)  Bila berkomunikasi kurang teliti mendengar tapi cepat memberi pendapat.
(P)  Mendengar dgn teliti sebelum membuat sesuatu keputusan.

(L)  Lebih banyak menumpukan kepada aspek fizikal dan kebendaan.
(P)  Lebih menumpukan aspek perasaan dan kemanusiaan

(L)  Meminta bantuan kerana malas atau tidak berupaya.
(P)  Meminta dan memberi bantuan sebagai tanda sayang dan hendak bermanja.

(L)  Akan melawan dan menjauhkan diri dan membisu seribu bahasa apabila berlaku pertengkaran.
(P)  Biasanya mengalah dan berpura-pura setuju dengan pasangannya.

(L)   Tidak suka bercakap tentang pasangannya
(P)   Suka bercerita tentang pasangannya dan menghormatinya

(L)  Agak keberatan meminta maaf
(P)  Lebih mudah meminta maaf

(L)  Dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran
(P)  Risau apabila menghadapi kesukaran

(L)  Suka MEMBUAT keputusan
(P)  Suka MENGIKUT keputusan

(L)  Terasa selesa berjauhan dgn keluarga
(P)  Suka bersama keluarga

*Maybe sesetengah fakta nie x leh digune pakai, tpiii maybe mostly bersifat sedemikian secara generallynye. Jangan lh terase eh. Amek yg jernih, buang yg keruh. W/pun kadang2 yg keruh lagi sedap dari yg jernih. Contohnye air milo ngan air masak. Mane lagi sedap? Mstilah air milo. Haaa... D'jernih. Ramai yg x suke kn. Adoi2, tercerita pasal air nie rse dahage lh plak.Orait, mahu pegi minom milo.Majulh sukan untuk negara!

BYE-BYE

  

Eh, jap2. Sebenarnya saya telah melakukan pliagrism di sini. Source dari this website http://cintadearhaniey.wordpress.com/2007/12/19/sifat-lelaki-vs-sifat-perempuan/
 Haniey, I pinjam ur words eh.(macam kenal)


   

Tuesday, April 6, 2010

Ape-ape aje~~~

Hai!!! Nie bukan cite pasal rancangan tv 3 yg pengacara die Shamsul Ghau2 dan Kenchana Devi tue, tapi psal perangai orang yg agak x sedar diri... Nape eh? Maybe ayat x sedar diri yg I gune nie kind of kasar, tpi klo da ape yg dibuat tue memang sgt tak rasional, ayat nie sesuaiiiiiii sgt!

Alkisah bermula begini,

       Pada ari yg tidak berapa pasti tarikhnye, ade seorang student yg di rahsiahkn identiti atas sebab tidak mahu mngundang kontrovesi ala2 melodi telah direct sound lecturer. Bukan d' direct sound, tapi mengdirect sound. Faham tk? Die dengan penuh beraninye telah menegur cara lecturer itu mengajar. Dibawah theory of ethics which is Aristotle Virtue Theory, courage tue mmg bagos! But, di bawah Kantian theory, it in unethical behaviour because the action is sooo wrong! (Aplikasi Corporate Ethics dicnie, rase cm salah jer...blasah2). Ape kes hah, u? Tak boley cakap elok2 ker. Dat lecturer sgt terase hati taw and sgt down. Just imagine, ayat dat student sgt x boley blah.:-

Student prasan bagos: Sir, Nape u mengajar
                                    macam nie?
                                    Kalo u mengjar just bace slide,
                                    duduk kt cnie, I pon boley! U
                                    patot diri kt tengah2 and
                                    explain betol2!!!
Lecturer                     : ................(speechless)

*source nie dari lecturer itu sendiri ... Klo ayat nie terase hiperbola, harap maaf...Tpi cara die sound sort of this ah, really!

Plus kn, student nie dengan bangge nye cerita kat kawan die yg die telah sound lecturer tue tanpa rase bersalah langsung. How could eh die????? Aishh... Lecturer tue kate x berkat ilmu yg student tue dapat unless die minta maaf balik. Terok rite? Okey, mmg betol kalo lecturer tue x pandai mengajar, n it is our right to have better way of receive lecture from them but ade carenye. Leh jer bagi cdangan elok2 kt lecturer tue kn. Hurmmm... I noe Im not gud also, but I still respect all my teachers and lecturers for the whole my life. Kite gune ilmu diorg soo itu adalah tanggungjawab kite, taw!

Dunia nie bulat, if kalo kite buat mcm tue kt org laen...... 4 very sure bende yg same akan jadi kt kite balik!. Remember this~~~~

Sooo, kesimpulannye.... Be nice to everyone regardless what he/she had done to us.

P/S: Cerita ini dceritakan oleh my fren yg juga dirahsiahkan identitinye. Thank You!



BYE-BYE~~~

Sunday, March 28, 2010

Tetibe terase nk merapu-rapu soo, blog nie jadi mangse keadaan. Kesiannn you! X de cite tpi kerana impian diri yg membuak2 ntuk syok sendiri, soooo terase nk story pasal kuar ipoh smalam gi JJ. Nothing best happen actually cume xtra event is taking picture!!!!!!!!! Just imagine, we all (DAYAH,ADAA,RIN,ME) bley plak tngkap gamba tyme JJ nk tutup. Giler show off. Bajet gne DSLR. As rin terase malas nk bw, tapi mmg pon. Berat kot klo nk bw pegi shop2. Sooo, gne lh kamera yg pon bajet DSLR gk.(Sony HX1). Nice pic yet. Tpi, sbb org kt dlm die ah of cos. HA.HA.HA. Tipu jer, quality die not bad. Cume tuan die nie yg bengong2 ckit. Buta gajet!
Haaa... Luper plak. Addtional information. Sebab khusyuk2 amek gamba alar2 model antarabangsa (padehal model JJ pon x lepas), smpikn kad parking tue due time die bile nk kuar. Sooo, berlaku lh congestion of traffic kt JJ. Terpaksa reverse balek. Pe lagi, org2 yg mmg sedia berator di belakang mngamok ah. Tapi nk wat cmne lh kn, takkan nk rempoh gk palang JJ tue. Maw rosak CBK...(separoh badan ku pergi-kate CBK-).Tue ok lgi kalo kete rosak. Kalo org2 die pon tinggal separoh! Sape nk jawap? Tu da jadi kes besar. Sooo, heloooo kasi chance org reverse eh! (X nk ngaku gk kesalahan sendiri yg terlalu obses amek gamba). Hurm... Njoy lh our pic eh.

* P/S: Any requirement ntuk amek ktorg jadi model kne ah isi borang dulu. Borang ade kt sume cawangan JJ berdekatan anda. Terime kaseh!!!





















Saturday, March 27, 2010

Actually kn, my kazen...I called her kak Pijah, is pregnant now. Sooo officially, insyaallah, Im gonna b makchik lh!!! Alamak, da tua diri ini rupenye. No kak2 da. Da tukar darjat jadi mak. Eh jap..bukan2 still kak2 tpi tambah xtra title mak plak. Tapi, agak lh cepat jugak my kazen nie pregnant. Nak ikot kn bulan 12 aritue tyme christmas diorg kahwin, and sekarang is bulan 3 nk msok bulan 4 thn 2010. For additional information, her baby now is about 1 month. It is all about rezeki, rite!

Yeah, dunt care lh, yg penting I dapat baby x lame lagi...(pelik plk ayat nie). Oh, bukan2 my kazen dpt baby x lame lagi. And the baby bakal panggil I makchik. Y makchik? Oh, because all my kazen2 call me kak chik, my sister is kak ngah. So, anak diorg panggil I mak chik lh kn. Betol tk? Tapi mak chik x best ah plak. Modern2 nie kne ah up ckit kn panggilan tue. Ermmm....future baby, u can kol me Auntie. Auntie Ana lah. Nape ana, nape bukan husna?... It is because, my makcik2,pakcik2,opah,..kazen2 lagi tue panggil I ana. Tue yg bile muvie anaconda keluar, abes kne ejek ngan diorg. I pon selalu bahase kn diri ini ana dengan diorg. Soo...Auntie ana cm comel jer. Macam sedap!! Waaaa, x taw lh. Nak panggil ape eh.

Pehal yg ak merepek nie, yg nk dpt anak is my kazen. Terlebih sudah!... Stop!!!! But, I would like to show u some pictures taken during her kenduri kahwin. (ade kene mengena kh ngan semua ini) Ye lh, nk tunjuk gamba baby still dalam perot. Sooo, tunjuk gamba mama and papa die tyme kawen jer lh. Pluss, gamba auntie ana die juga! hehehe... Njoy!

-NIKAH-

Memaintainkan tudung before pergi nikah

 Sewaktu membaca surat setuju nikah (I interframe kt belakang)

"Aku terima Nikah..."


Allhamdulillah, Sah dengan sekali lafaz (hebat2)


Muka berseri-seri...baru diijab kabulkan


Bahagia bersama-sama..JANJI, YA!

-KENDURI KAHWIN-


Kacau mamat photographer yg tengah nk amek gamba.. MAAF, BANG!


Pengantin Lelaki dah sampai... Kedepak-kedepuk(bunyi kompang)

Yeah..Im here, suamiku!

Pengantin together with pengapit2


Sewaktu bersanding

Lunch Time! Yummy2...

Waaaa....soooo sweet!!!!

Pengantin bersama-sama family sebelah perempuan (my pakcik n makcik lh, tpi yg belakang tue mak long kak pijah)


Haaa... Nie yg sebenarnye watak utama selaku pengapit! hehe~~~


With that,.....bye-bye!!! 













Friday, January 29, 2010

Kalo nk diamati last date post ialah pada 25/05/2009 (seriously need luck), adalah dimaklumkn bahawa hampir 10 bulan jari pemilik blog nie yg macam hidup segan mati x maw tidak menekan keyboard komp ntuk mghasilkn new post. Macam ssh jer kn nk post tpi ape kan daya, hidop di kampong baru mnyebabkn segala connection ke dunia luar amatlah terbatas sama sekali(alasan semata2) tpi seyes btol, name pon kampong kn. Kampong baru di Kuala LUmpur. My tempat intern. Nak cite byk2 pasal intern pon cm da terlambat yet not very interesting pon tpi kesimpulan yg boley dbuat selama 8 bln intern adalah seperti berikut:-
i) Gain new experience
ii) Been exposed to the working environment
iii) Apply the theory in the practical part
iv)WAIT!!!!!!! Dat macam SIIU objectives jer(Enough yer husna, sume org sudah mghafal nye)
Dis following baru betol:-
i) Dapat kuar akhirnye dari perak, Hoyei2~~~. Imgine lar kn, UTP dekat sgt ngan bota (My hometown).. Kalo kt KL baru ah adventure ckit. Baru ah independent. I like indie band so shud be independent( de kne mngena kh?), baru ah cooollllll~~~
ii) Dapat kuar berjalan2 di kl n dengan agak mmbangga dirinye i noe how to use all d public transport kt ctue(pening kot mula2 tpi x de ah pakar sgt setakat pegi jln tar, klcc, time square tue jer lar...hahahah). N wif not sooo gud driving skill i manage to drive in the buzy n sooo crowded road in KL. Cakap jer nk gi mane, I can show u d road but u haf to take d risk of sesat lh. Tpi stakat balik ke KG BAru tu, no worries ah.. Banyak hotel kat cnie ntuk stay kalo x leh pergi ke tempat yg dituju, KNNNN~~~ Heaven of food taw kt cnie. Sume bende ade!
iii) Sweet memories ade, sour pon de gk. But, it jus make me better person I guess. We are just not very perfect soo forgive and forget is d way to haf interesting and meaningful life. I SWEET KOT, INNOCENT, BAEK, BUDIMAN, BLUR n sume yg baek2 lh as u said. TPI honestly IM NOT DAT KIND OF PERSON, rite!. It jus nk sedapkan my hati jer kn! I noe who i am better than anyone else. SOOO... d reason y i forgive u is because i want to forgive myself. SEKIAN~~
iv) I get to noe other people. X bape kenal sgt kt utp tpi leh hang out skli tyme kt KL. IT really make me HEPY n berkembang ckit lah gk.
v) Keje kt ofis fun! Tpi kadang2 pressure gak. Tensi! Just imagine lah, I worked on many2 data rainfall and water level, n soo onnnn for about dari tahun 1995 sampai 2009. Tue pon kalo data die complete. Kalo data die mgada2 buat hal, da kena ubah lah, pe lah. Tpi kenal ngan org kt sane make my working environment jadi very pleased. Ade mak2, ade ayah2, ade abg2, ade kakak2 ade kawan2. It really FUN! N taw2 jer da 8 bln. =(...Miss them sumtime.

Actually banyak agi nk story tpii da ngantok sgt2, huhuhu. Tpi, I will sertakan gamba2 ntuk ntuk santapan mata anda sebagai attachment atau appendices kepada post ini(penangan final report)

* Malu sbenanye nk berblog kembali sbb x interesting pon. Layout background pon x mnarek, followers pon x de, buhsannyeeeeeeee, KNNNNN~~~. Tpi akan ku cuba perbaiki nye, aminnn!

;;