Thursday, April 8, 2010

Assalamualaikum and Gud Evening to Pn Nor Ashikin and to all my fellow friends. Today I would like to talk about Women Versus Male. This topic is really relevent to you because...........Haaaaaa, pehal nie kena symptom PCS! Stop2...dats tooooo BORING~~~~~ Nanti x de org pon yg bce.(Bajet de orang nk bace kan, U are so perahsantan lah, Husna!) Tapi xpe lh, syok sendiri pon pe salahnye. X de pon termaktub dlm undang2 kat Malaysia, kn3. Sooo....biar ah! Heeee. Back to our discussion. Topic ini mmg sgt relevent kt kite, betol. Sebabnye? Mau tnye lagi, sbb kite nie terdiri dri perempuan dan lelaki lh. Aiyooo, jangan jdi blur. Cukop lh saye yg blur sorang2 kt bumi nie. 

Okey2, di bawah nie adelah reason kenapa berlaku pertembungan pendapat, ideology dan point of view (cam same jer tiga2 nie). Actuallykn, perang antara women n men is soooooo much bigger impact compare to Perang dunia pertama, kedua, ketiga, keempat...(ade ker keempat, minta dijaohkn, aminnnn) sebabnye helo, leh jadi runtuh masjid! Besar kot impact tue. Terase hiperbola plak di sini, Stop melalut. Sile amek iktibar dan moge2 selepas ini hubungan baek sesama perempuan dan lelaki terpelihara dari segala anasir2 jahat. Yeahh...

Sifat Lelaki Vs Sifat Perempuan

(L)  Mempunyai ego tersendiri yg menyebabkan sukar menerima pertolongan org lain dan pandangan org lain terutama sekali pasangannya.
(P)  Mudah menerima dan terpengaruh dgn pandangan org lain lebih2 lagi dgn org yg dicintainya.

(L)  Sekiranya mengalah, menunjukkan tanda tidak bermaruah atau berprinsip.
(P)  Mengalah tanda sayang dan pengorbanan yg tidak berbelah bagi.

(L)  Menilai kejayaan dan diri berdasarkan hasil atau prestasi yg berlaku didepan mata.
(P)  Seringkali menilai diri berdasarkan perasaan dan kualiti hubungan sesama manusia terutamanya org yg disayangi.

(L)  Suka menyendiri dan menjauhkan siri apabila berada dlm keadaan tertekan.
(P)  Suka bercerita kpd org lain tentang masalah yg sedang dihadapi dgn harapan mendapat simpati.

(L)  Mempunyai emosi spt getah iaitu sesuatu perasaan itu hanya sekejap shj.
(P)  Mempunyai emosi seperti ombak iaitu suatu perasaan yg lambat reda.

(L)  Biasanya suka memberi arahan bersifat ketua yg mempunyai kuasa.
(P)  Suka berleter mengenai sesuatu perkara sehingga puas hati.

(L)  Bersikap pemurah atau boros.
(P)  Bersifat kedekut atau berjimat.

(L)  Mempunyai fikiran yang bersifat makro iaitu melihat secara keseluruhan.
(P)  Mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci.

(L)  Tidak fokus kepada sesuatu perkara
(P)  Fokus kepada sesuatu perkara.

(L)  Mempunyai perasaan cinta yang setia dan lebih fleksibel.
(P)  Cinta sepenuh hati dan setia pd yg satu.

(L)  Suka menyendiri dan berdiam diri apabila imej tergugat
(P)  Mudah marah, cemburu atau merajuk apabila imej tergugat.

(L)  Bila berkomunikasi kurang teliti mendengar tapi cepat memberi pendapat.
(P)  Mendengar dgn teliti sebelum membuat sesuatu keputusan.

(L)  Lebih banyak menumpukan kepada aspek fizikal dan kebendaan.
(P)  Lebih menumpukan aspek perasaan dan kemanusiaan

(L)  Meminta bantuan kerana malas atau tidak berupaya.
(P)  Meminta dan memberi bantuan sebagai tanda sayang dan hendak bermanja.

(L)  Akan melawan dan menjauhkan diri dan membisu seribu bahasa apabila berlaku pertengkaran.
(P)  Biasanya mengalah dan berpura-pura setuju dengan pasangannya.

(L)   Tidak suka bercakap tentang pasangannya
(P)   Suka bercerita tentang pasangannya dan menghormatinya

(L)  Agak keberatan meminta maaf
(P)  Lebih mudah meminta maaf

(L)  Dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran
(P)  Risau apabila menghadapi kesukaran

(L)  Suka MEMBUAT keputusan
(P)  Suka MENGIKUT keputusan

(L)  Terasa selesa berjauhan dgn keluarga
(P)  Suka bersama keluarga

*Maybe sesetengah fakta nie x leh digune pakai, tpiii maybe mostly bersifat sedemikian secara generallynye. Jangan lh terase eh. Amek yg jernih, buang yg keruh. W/pun kadang2 yg keruh lagi sedap dari yg jernih. Contohnye air milo ngan air masak. Mane lagi sedap? Mstilah air milo. Haaa... D'jernih. Ramai yg x suke kn. Adoi2, tercerita pasal air nie rse dahage lh plak.Orait, mahu pegi minom milo.Majulh sukan untuk negara!

BYE-BYE

  

Eh, jap2. Sebenarnya saya telah melakukan pliagrism di sini. Source dari this website http://cintadearhaniey.wordpress.com/2007/12/19/sifat-lelaki-vs-sifat-perempuan/
 Haniey, I pinjam ur words eh.(macam kenal)


   

Tuesday, April 6, 2010

Ape-ape aje~~~

Hai!!! Nie bukan cite pasal rancangan tv 3 yg pengacara die Shamsul Ghau2 dan Kenchana Devi tue, tapi psal perangai orang yg agak x sedar diri... Nape eh? Maybe ayat x sedar diri yg I gune nie kind of kasar, tpi klo da ape yg dibuat tue memang sgt tak rasional, ayat nie sesuaiiiiiii sgt!

Alkisah bermula begini,

       Pada ari yg tidak berapa pasti tarikhnye, ade seorang student yg di rahsiahkn identiti atas sebab tidak mahu mngundang kontrovesi ala2 melodi telah direct sound lecturer. Bukan d' direct sound, tapi mengdirect sound. Faham tk? Die dengan penuh beraninye telah menegur cara lecturer itu mengajar. Dibawah theory of ethics which is Aristotle Virtue Theory, courage tue mmg bagos! But, di bawah Kantian theory, it in unethical behaviour because the action is sooo wrong! (Aplikasi Corporate Ethics dicnie, rase cm salah jer...blasah2). Ape kes hah, u? Tak boley cakap elok2 ker. Dat lecturer sgt terase hati taw and sgt down. Just imagine, ayat dat student sgt x boley blah.:-

Student prasan bagos: Sir, Nape u mengajar
                                    macam nie?
                                    Kalo u mengjar just bace slide,
                                    duduk kt cnie, I pon boley! U
                                    patot diri kt tengah2 and
                                    explain betol2!!!
Lecturer                     : ................(speechless)

*source nie dari lecturer itu sendiri ... Klo ayat nie terase hiperbola, harap maaf...Tpi cara die sound sort of this ah, really!

Plus kn, student nie dengan bangge nye cerita kat kawan die yg die telah sound lecturer tue tanpa rase bersalah langsung. How could eh die????? Aishh... Lecturer tue kate x berkat ilmu yg student tue dapat unless die minta maaf balik. Terok rite? Okey, mmg betol kalo lecturer tue x pandai mengajar, n it is our right to have better way of receive lecture from them but ade carenye. Leh jer bagi cdangan elok2 kt lecturer tue kn. Hurmmm... I noe Im not gud also, but I still respect all my teachers and lecturers for the whole my life. Kite gune ilmu diorg soo itu adalah tanggungjawab kite, taw!

Dunia nie bulat, if kalo kite buat mcm tue kt org laen...... 4 very sure bende yg same akan jadi kt kite balik!. Remember this~~~~

Sooo, kesimpulannye.... Be nice to everyone regardless what he/she had done to us.

P/S: Cerita ini dceritakan oleh my fren yg juga dirahsiahkan identitinye. Thank You!



BYE-BYE~~~

;;